logo

Izdelava in montaža notranje opreme za stanovanja, poslovne objekte in gostinske lokale po meri.

01/780 20 27 info@mizarstvo-trunkelj.si

Blog

DomovINFONega in vzdrževanje masivnega pohištva
a

Nega in vzdrževanje masivnega pohištva

Masivno pohištvo je kakovostnejše od običajnega pohištva, hkrati je les organski material in občutljiv na okolje, zaradi česar je možno, da se s časom zgodijo spremembe. Zaradi vsega tega je pomembna nega in vzdrževanje masivnega pohištva, s čimer se mu podaljša življenjska doba.

Nasveti za vzdrževanje masivnega pohištva

Pohištvo moramo zaščititi pred pretirano vlago, neposrednim soncem, da ne obledi in se ne izsuši, pohištva pa ne smemo postaviti blizu grelnih elementov ali hladilnih naprav, nikoli pa ne izpostavljajte pohištva direktnemu ognju. Večje temperaturne spremembe v neogrevanih prostorih lahko povzročijo male razpoke na lesu. Kadar na pohištvo postavljate predmete, ga vedno zaščitite s podstavki ali prtom, da se površina ne poškoduje, še posebej pri težjih predmetih kot so masivne vaze ipd. Pohištvo vedno prestavljajte pazljivo, pri prestavljanju ali prevozu ga ustrezno zaščitite s kakšno mehko krpo, še posebej v primeru dvigovanja s pomočjo škripca (zavarujte stik vrvi in pohištva z mehko krpo ali debelo peno, da se izognite mehanskim poškodbam).

Čiščenje

Lakirano pohištvo čistimo z mehko srednje vlažno krpo, lahko uporabimo v vodi raztopljeno gospodinjsko čistilo, ki ni preveč agresivno, na koncu čiščenja pa v vseh smereh lesnih vlaken obrišemo s suho krpo. Če niste prepričani, ali je dotično čistilo agresivno in primerno za vaše pohištvo, ga preizkusite na neopazni strani lesne površine, kjer v primeru poškodbe, le ta ne bo vidna. Nikakor ne uporabljajte čistila, ki vsebujejo topila in veliko alkohola, saj pogosto po nanosu tvorijo sloj, ki lahko povzroči spremembo v barvi pohištva. Prav tako se izogibajte čistilom, ki vsebujejo amonijak, saj ta uničuje masivni les. Pri masivnem pohištvu, ki je zaščiten z oljem ali voskom, ki ne zagotavlja primerne zaščite izdelka, morate pri madežih ukrepati čim hitreje in ga nemudoma očistiti, da se le ti ne vpijejo v les. Po čiščenju lahko površine še dodatno naoljimo, najbolje, da uporabljate olje enega proizvajalca. Drobne praske in rise lahko popravimo z lesnim kitom ali voskom/loščilom za les, večje pa skrijemo, če jih podrgnemo z brazilskim oreščkom, orehom ali črnim orehom. v primerih večjih mehanskih poškodb lesne površine, pa je bolje, da se obrnemo na strokovnjake.

Za čiščenje in vzdrževanje lesa se priporoča uporaba ekoloških premazov, macesnovo/tungovo olje se uporablja tako za zunanje kot notranje lesne površine, s čebeljim voskom pa negujemo leseno masivno pohištvo in druge gladko obrušene lesne površine. Čebelji vosek je odličen predvsem za vzdrževanje pohištva, ki je prebarvano z barvami na vodni osnovi, les obdrži naravni lesk in je bolj odporen na madeže, tekočino in praske. Krpe in gobice za čiščenje pohištva morajo biti mehke, da ne povzročijo poškodb lesnih vlaken.

Les je eden najpomembnejših gradbenih materialov in eden vodilnih materialov pri izdelavi pohištva. Za izdelovanje pohištva se uporablja tehnično suh les različnih drevesnih vrst, pri nas predvsem les smreke, bukve, jesena ter javorja, za zunanjo uporabo pa se največ uporablja les hrasta, macesna ter smreke, tudi bolj eksotični kot so bambus in tik. Naše masivno pohištvo je narejeno iz suhega borovega lesa evropskih gozdov, hrastovega ter bukovega lesa.

Vir: http://www.vonjnarave.si/nega-in-vzdrzevanje-masivnega-pohistva

Komentarji niso na voljo.